Cum comand

Acest blog e atat cu caracter informativ cat si comercial.

Voi aduce spre vanzare o serie de cutite produse de firme de prestigiu.

Pentru a comanda un obiect anume scrie-mi in mail pe adresa ardeleanu_radu2001@yahoo.com. 

Comenzile vor fi expediate prin posta romana sau Fan Curier.

Plata se va face prin ramburs.

Pentru comenzi care nu depasesc suma de 100 lei,la pretul coletului se vor adauga taxele de expeditie(aprox.10 lei pt.posta si aprox.30 lei pt.curier).

Comenzile ce depasesc 100 lei sunt scutite de taxe postale.

AVERTISMENT!

Acest blog este despre cutite.Toate felurile posibile de cutite,din toate perioadele istorice,incluzand legendele,ceremoniile si stilurile de lupta care au evoluat in jurul lor.Scopul blogului e sa informeze despre fascinanta lume a lamelor.

Nu indemnam,sfatuim,sau incurajam pe nimeni sa poarte asupra sa un cutit,sau sa-l foloseasca in orice mod care ar dauna integritatii corporale,sau vietii altei persoane.

Portul armelor taioase e reglementat de lege si permis doar anumitor categorii de persoane sau in anumite situatii.

Ne declinam orice responsabilitate legata de o utilizare iresponsabila si/sau ilegala a informatiilor obtinute de pe acest blog.

De asemenea ne declinam orice responsabilitate legata de o utilizare iresponsabila si/sau ilegala a materialelor achizitionate de pe acest blog.

Nu vom publica comentarii sau articole cu caracter rasist,xenofob,sau care incita la violenta,sau comportament anti-sociale sau ilegale.

De asemenea nu vom fi,absolut deloc corecti politic,considerand aceasta ideologie drept o aberatie monstruoasa,care calca in picioare libertate de exprimare.

Echipa Steel Blade.

Frans Stroeven,unul intre cei mai talentati si mai impresionanti maestri de escrima

miercuri, 23 decembrie 2009

Kris






Kris-ul e un pumnalul asimetric,cu doua taisuri,al indigenilor din Indonezia,Malaiezia,Tailanda si Brunei.Kris-ul e celebru pentru forma lui valurita,dar el poate avea si lama dreapta.E in egala masura o arma si un obiect spiritual.In 2005 UNESCO a inclus kris-ul Indonezian pe lista capodoperelor care formeaza patrimoniul intangibil al umanitatii.
Cuvantul kris deriva ditr-un cuvant din javaneza veche,ngiris care inseamna a injunghia.Termenul kris e mai utilizat mai frecvent in vest,dar in tara de bastina a punmalului e preferat termenul keris.
Originile acestui pumnal se pierd in istoria Asiei de Sud-Est,dar arheologii pretind ca primul prototip al krisului ar fi descoperit in Dong Son,in actualul Vietnam,in jurul anului 300 A.C.De acolo a ajuns in Malaiezia,purtat de migratiile populatiei Cham.
O alta teorie pretinde ca krisul provine din India,iar forma lui actuala a fost stabilita in jurul anului 1361 D.C.,in regatul Majapahit.In antichitate majoritatea krisurilor aveau lama dreapta,situatie care ulterior s-a modificat.Unele reprezentari celebre al krisurilor apar in templele Borobudur si Prambanan.
Krisu-ul era purtat zilnic,de barbati si de femei,carora le era permis sa invete silat,(pumnalele lor erau mai mici decat cele ale ale barbatilor),dar pumnalul era si o arma de ceremonie,fiind purtat la evenimente speciale,cum ar fi nuntile.De regula un om purta un singur pumnal,dar celebrul amiral Hang Tuah obisnuia sa poarte un kris scurt si unul lung.Pumnalele ramaneau in familie,fiind transmise din generatie in generatie.
Kris-ul era deseori rupt sau uzat in lupta,iar purificarile si curatarile rituale,in timp uzau lama,lasand-o subtire.De aceea,pumnalul necesita multe reparatii si ajustari.
In multe regiuni din Indonezia,kris-ul era arma folosita in executii.In acest caz,pumnalul avea o lama dreapta si zvelta.Condamnatul ingenunchea in fata calaului,care ii punea pe umeri si pe zona supraclaviculara o protectie de vata sau de un material similar,absorbant.Lama strapungea protectia perforand artera subclaviculara si inima.Cand era retras,vata stergea lama pumnalului,lasand-o curata.
Traditional,kris-ul avea un maner similar cel al unui pistol,care facilita miscarile de impungere,permitand palmei sa aplice presiune asupra lamei.Manerul oferea foarte putina protectie pentru mana,iar rareori axa lamei face un unghi cu axa manerului,pentru ca lama sa se rasuceasca la impactul cu coastele,dar in practica nu prea functiona si facea arma putin durabila.
Producera unui kris putea dura putin timp,dar armele legendare luau o viata ca sa fie create.Lama era confectionata din aliaje care contineau nichel,si un conglomerat de multe metale,iar procesul forjarii lamei evidentia metalele din componenta ei.De multe ori lama pastra amprentele degetelor mari si chiar ale buzelor fierarului. Teaca,desi traditional era confectionata din lemn,uneori era din fildes,sau chiar din aur.
In lupta,razboinicul avea trei kris-uri:al lui,al socrului,si al familiei sale,care i-a fost transmis din tata in fiu.Teaca unui kris servea la pararea loviturilor.
Creatorii kris-ului erau fierarii,numiti empu,sau pandai besi.In Bali,aceasta indeletnicire era rezervata clanului Pande,ai carui membrii faceau si bijuterii.Acestia nu doar fabricau arma;ei indeplineau si o serie de vechi ritualuri magice,care confereau lamei puteri mistice.Din aceasta cauza,kris-ul era considerat aproape o fiinta vie,deoarece era salasul unor spirite,bun sau rele.Legendele povestesc despre kris-uri care se miscau prin proprie vointa,ucigand singure oameni,sau care se se ridicau cand erau strigate pe nume de stapanii lor.Altele isi ocroteau stapamii de incendii,moarte,recolte proaste,aduceau noroc si belsug.
Evident,aceste legende sunt legate de realitatile cu care se confrunta populatia in care au luat nastere.De exemplu,legenda kris-ului numit Beras Wutah,din Java,spune ca acesta i-ar fi asigurat proprietarului sau o viata linistita,fara grija foamei.In realitate,aceasta arma era desemnata ofiterilor guvernamentali care erau platiti total sau partial in produse alimentare,mai ales orez.
Puterile incatusate in kris puteau fi benefice sau malefice,si existau teste pentru a determina acest lucru.Taieturi pe frunze,grosimea lamei,toate erau indicii,dar testul suprem cerea posesorului sa doarma cu arma sub perna,astfel incat spiritele kris-ului sa poate comunica cu el in vis.Daca omul avea un cosmar,lama era nefasta si trebuia abandonata,dar daca visul era bun,arma avea sa-i aduca noroc.Totusi,daca o arma era nefasta pentru o persoana putea foarte bine fi benefica pentru o alta.Ideea era ca kris-ul isi alegea stapanul in aceiasi masura in care acesta isi alegea arma.Era vital ca intre pumnal si proprietar sa existe armonie.
Datorita puterilor magice ale kris-ului razboinicii le aduceau acestora ofrande in temple,de asemenea,se credea ca indreptand varful kris-ului spre o persoana,condamnai aceea persoana la moarte;pentru a neutraliza acest efect,inaintea inceperii antrenamentelor de silat,razboinicii atingeau varful lamei de pamant.
Kris-ul e reprezentat in prezent pe moneda de 1 cent a dolarului malaiezian si din borneo.Dupa ce Malaiezia si-a castigat independenta,kris-ul a devenit un sinbol al nationalismului malaiezian.
Forma si scopul kris-ului nu s-au schimbat din antichititate pana in prezent.
O trasatura comuna tuturor lamelor din Asia e dublul lor scop.Scopului practic,i se alatura intotdeauna unul mistic.Arma nu e doar un instrument,ci devine o opera de arta,care pastreaza in ea o parte din spiritul creatorului ei,si,apoi devine parte din spiritul proprietarului,servind nu doar in lupta ci si ritualuri magice.
E firesc deci ca artele martiale sa contina tehnici de cutit.O caracteristica a artelor martiale indoneziene,in special silat-ul sau kali filipino,sau escrima e ca nu predau tehnici de aparare cu mana goala in fata unei agresiuni cu un cutit,ci se predau tehnici de cutit contra cutit,deoarece aceasta arma e,in aceste regiuni o prelungire fireasca a bratului.
De aceea am adaugat acestui articol un clip cu o demonstratie de escrima a lui Frans Stroeven,un adevarat maestru,care a invatat escrima de la sursa,si personal consider ca e la ora actuala cel mai bun luptator cu cutitul.Sper sa va placa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cutitul-unealta primordiala a omului

Cutitul e o unealta straveche,imposibil de inlocuit,a carui rol in evolutia societatii umane e incontestabil.Cutitul a a fost esential in supravietuire,in procurarea hranei si in realizarea unui adapost.E prima unealta care a fost creata prin interventia gandirii,care a evoluat de cand un biped a cautat o piatra mai colturoasa,mai taioasa decat celelalte,iar ulterior a incercat sa-si ciopleasca piatra in functie de nevoile sale.Cutitul a evoluat din necesitate,initial functia fiind singurul criteriu in creatia formei sale,si a dat nastere multor alte unelte.Un cutit legat de o prajina avea sa devina o sulita;o lama fixata pe tepusa-o sageata,etc.Din Epoca de Piatra,de la cioburile ascutite de cremene,trecand prin perioada cuprului,a bronzului,a fierului,si pana in prezent,in era materiilor prime sofisticate,rolul functiei  s-a diminuat progresiv,forma preluand rolul dominant. 

E firesc ca oamenii au dezvoltat un puternic atasament fata de uneltele care le asigurau traiul zilnic,si chiar supravietuirea ca specie.Astfel,aceastea au inceput sa fie impodobite cu diverse modele,care indicau rangul detinatorului sau maiestria mestesugarului care a creat unealta.Pana in ziua de azi,a crea sau a poseda o lama renumita ofera un sentiment de mandrie,de apartenenta la un club exclusivist.

Nu exista cultura pe Terra care sa nu fi creat propriul cutit.Modesta unealta de la inceput a ajuns sa fie venerata pe altarele templelor,sa fie atribuita zeitatilor sau se identifice cu eroi de legenda,pe care-i insoteau in lumea de apoi.La majoritatea popoarelor primitive,cutitul era un simbol al trecerii,al transformarii unui tanar in barbat,si ii era inmanat intr-un cadru solemn,de obicei de catre capetenie sau de catre tatal sau.Nu e surprinzator ca pana azi cloectionarea cutitelor a ramas un hobby atat de raspandit.In subconstientul omenirii,ca specie cutitul a ramas un obiect indispensabil,sacru si mistic.Din trecut,prin prezent si proiectat in viitor de gandurile celor mai vizionari autori de literatura S.F. cutitul e omniprezent in viata noastra.Cutitul e parte inextricabila a culturii si artei umane.Pictura,sculptura,arta dramatica,filmografia,toate au,in anumite puncte drept personaj principal lama.Sa ne gandim doar la basoreliefurile culturii Maya si la pumnalele folosite pentru a smulge din pieptul prizonierilor inima destinata a fi jertfita zeului,la Excalibur,spada cu care Arthur a creat regatul Britaniei,la cutitele cu maner din corn de cerb ale amerindienilor,la katana samurailor,la pumnalele si floretele elegante ale Renasterii si pana la misterioasele cristaie ale fremenilor,ferocii razboinici ai Dunei imaginata grandios de Frank Herbet,de spadele de lumina ale cavalerilor Jedi,sau de neuropumnalele care ucideau doar indicand senzatia ca victima a fost injunghiata.Peste tot,in toata istoria umana vom intalni referinte la cutit.Chiar si azi,in perioada razboiului computerizat,al rachetelor balistice si al avioanelor fara pilot,echipamentul militar al oricarui soldat cuprinde,obligatoriu umilul dar atat de pretiosul cutit.

Fiecare popor si-a creat propriul cutit in functie de geografia,climatul si inclinatiile sale mai mult sau mai putin razboinice.Machetele sud-americane sunt niste cutite grele,supradimensionate,ideale pentru a croi drum prin vegetatia luxurianta a junglei;bolo-ul filipinez e excelent pentru munca pe plantatiile de trestie de zahar.Cutitele Ghurka au devenit faimoase find arma favorita a luptatorilor din India.Cutitul Bowie a devenit celebru fiind lama care a cucerit vestul Statelor Unite si fiind prezentat in nenumarate filme.In primul razboi mondial a devenit popular cutitul cu garda care "imbraca" tot pumnul,gen box,si cu o lama foarte subtire,triunghiulara,utilizat pentru injunghiere.Al doilea razboi mondial a facut celebru cutitul inventat de William Ewart Fairbarn si de Eric Anthony Sykes,care a ramas pana in ziua de azi emblematic pentru trupele de comando,fiind lama S.A.S.-ului,cutite derivate di acest design echipand azi trupele speciale ale multor armate.

Azi,cutitul nu mai e o necesitate pentru supravietuire,fiind mai mult o unealta destinata sportului,si muncii.Tehnologia si supraspecializarea au facut ca sa apara nenumarate categorii de cutite,intr-o gama foarte larga de designuri si materiale.Un lucru a ramas totusi neschimbat pe parcursul istoriei:mandria mestesugarului-companiei care a creat cutitul,constiinta ca realizeaza produse de calitate deosebita care vor fi pretuite de proprietarii lor.

In acest sens toate cutitele care vor putea fi achizitionate de pe acest blog vor fi de cea mai buna calitate,produse ale celor mai prestigioase companii de profil.Nu vom comercializa sub nici o forma falsuri sau copii indiferent de cat de bun calitate ar fi acestea.

Dorim sa fim un club exclusivist,al celor cu adevarat pasionati de lame,si doresc sa rog pe toti cei care viziteaza acest blog sa se simta liberi sa participe la dezvoltarea lui,prin articole,poze sau comentarii,pentru a putea invata unii de la ceilalti si a ne impartasi cunostintele.

Echipa Steel Blade