Cum comand

Acest blog e atat cu caracter informativ cat si comercial.

Voi aduce spre vanzare o serie de cutite produse de firme de prestigiu.

Pentru a comanda un obiect anume scrie-mi in mail pe adresa ardeleanu_radu2001@yahoo.com. 

Comenzile vor fi expediate prin posta romana sau Fan Curier.

Plata se va face prin ramburs.

Pentru comenzi care nu depasesc suma de 100 lei,la pretul coletului se vor adauga taxele de expeditie(aprox.10 lei pt.posta si aprox.30 lei pt.curier).

Comenzile ce depasesc 100 lei sunt scutite de taxe postale.

AVERTISMENT!

Acest blog este despre cutite.Toate felurile posibile de cutite,din toate perioadele istorice,incluzand legendele,ceremoniile si stilurile de lupta care au evoluat in jurul lor.Scopul blogului e sa informeze despre fascinanta lume a lamelor.

Nu indemnam,sfatuim,sau incurajam pe nimeni sa poarte asupra sa un cutit,sau sa-l foloseasca in orice mod care ar dauna integritatii corporale,sau vietii altei persoane.

Portul armelor taioase e reglementat de lege si permis doar anumitor categorii de persoane sau in anumite situatii.

Ne declinam orice responsabilitate legata de o utilizare iresponsabila si/sau ilegala a informatiilor obtinute de pe acest blog.

De asemenea ne declinam orice responsabilitate legata de o utilizare iresponsabila si/sau ilegala a materialelor achizitionate de pe acest blog.

Nu vom publica comentarii sau articole cu caracter rasist,xenofob,sau care incita la violenta,sau comportament anti-sociale sau ilegale.

De asemenea nu vom fi,absolut deloc corecti politic,considerand aceasta ideologie drept o aberatie monstruoasa,care calca in picioare libertate de exprimare.

Echipa Steel Blade.

Frans Stroeven,unul intre cei mai talentati si mai impresionanti maestri de escrima

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Athame






Un pumnal cu design zvelt,armonios si echilibrat,numit Athame,a avut si inca are o importanta deosebite in ritualurile numeroaselor culte pagane si neopagane,se inspiratie celta,pana la modernul Wicca.
Pumnalul,desi poate avea multe forme,de cele mai multe ori are un tais dublu,cu un varf ascutit si cu maner negru care poate fi incrustat cu diferite simboluri,de la cele astrologice la rune.In unele cazuri varful pumnalului poate fi bont pentru a preveni ranirea accidentala in timpul ritualului.
Athame e utilizate pentru a directiona energia,sau pentru a delimita Cercul Magic;nu are utilizare fizica;nu e folosit pentru scopuri atat de comune cum ar fi taiatul unor ierburi sau a unor corzi.In aceste cazuri se foloseste un alt cutit,numit bolin,cu un singur tais,varf rotunjit,si maner alb,din os.

Athame,ca principiu falic,masculin,e utilizat in combinatie cu chalice-ul-un potir care simbolizeaza principiul feminin in evocarea procreatiei,a creativitatii universale.
Unele culte nu utilizeaza o lama de fier,ci prefera cuprul,bronzul sau lemnul.Aceste culte sunt inspirate din Sidhe,o mistica semintie galica,asemanatoare cu elfii,care exista intr-un univers paralele si pentru care fierul e daunator.
Athame,ca principiu masculin e asociat si cu principiile aerului sau cel al focului.
Atingerea athame-ului altei persoane fara consimtamantul acesteia e considerata o intruziune in spatiul ei personal.
Exista ritualuri pentru consacrarea unui athame,iar la cumpararea acestuia e important sa nu te targuiesti asupra pretului.
Termenul "athame" deriva din latinescul "artavus",care desemneaza un mic cutit utilizat pentru ascutirea penelor scribilor,la care se face referire in stravechea scriere Cheia lui Solomon.
O etimo;ogie alternativa e propusa de Idris Shah,care sustine ca "athame" provine din al-dhamme,cutitul magic al unui cult magic,medieval,din Maroc si Andaluzia.
In mitologiile nordului,athame e asociat cu Freya,regina walkyriilor,si zeita razboiului,mortii,bogatiei,si,desigur a dragostei.

Designul athame se regaseste in prezent in numeroase pumnale de lupta,si cutite de bocanc din prezent,cum ar fi Guardian Back-Up,de la Gerber,sau Boker Applegate Fairbain,preferatele mele personale.

Multumiri lui Gerald Gardner, Janet si Stewart Farrar si Vivianne Crowley.

2 comentarii:

  1. Cert e ca fara Athame, nu poti face nici un ritual, nu magie, nu nimic,eventual sa inlocuiesti cu bagheta dar, eh....nu prea merge, bagheta e simbol de apa si athame de foc. Oricum in Romania costa averi un athame,nu multi isi permit. Majoritatea paganilor din Romania, cati au mai ramas (marea majoritate s-au dus in SUA sau Anglia, langa fratie) si wiccani (din care fac si eu parte) folosesc fie deschizatoare de scrisori, pumnale sau, cine isi permite, sabia cu dublu tais. 4 chestii tre sa le aiba un cutit, ca sa fie athame: sa aiba tais dublu, maner negru, sa nu fi atins sange niciodata (in acest caz trebuie distrus urgent) si sa fie consecrat si binecuvantat corespunzator traditiei. Intradevar, designul il au multe cutite, dar daca nu indeplineste conditiile, nu poate fi numit athame.

    Sper ca am ajutat cu ceva info. Nu mai sunt multi care sa stie ce e ala Athame in Romania, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna as vrea sa discutam mai multe legat de acest subiect daca vrei.Te rog chiar a nevoie de ajutorul cuiva cu experienta.

      Ștergere

Cutitul-unealta primordiala a omului

Cutitul e o unealta straveche,imposibil de inlocuit,a carui rol in evolutia societatii umane e incontestabil.Cutitul a a fost esential in supravietuire,in procurarea hranei si in realizarea unui adapost.E prima unealta care a fost creata prin interventia gandirii,care a evoluat de cand un biped a cautat o piatra mai colturoasa,mai taioasa decat celelalte,iar ulterior a incercat sa-si ciopleasca piatra in functie de nevoile sale.Cutitul a evoluat din necesitate,initial functia fiind singurul criteriu in creatia formei sale,si a dat nastere multor alte unelte.Un cutit legat de o prajina avea sa devina o sulita;o lama fixata pe tepusa-o sageata,etc.Din Epoca de Piatra,de la cioburile ascutite de cremene,trecand prin perioada cuprului,a bronzului,a fierului,si pana in prezent,in era materiilor prime sofisticate,rolul functiei  s-a diminuat progresiv,forma preluand rolul dominant. 

E firesc ca oamenii au dezvoltat un puternic atasament fata de uneltele care le asigurau traiul zilnic,si chiar supravietuirea ca specie.Astfel,aceastea au inceput sa fie impodobite cu diverse modele,care indicau rangul detinatorului sau maiestria mestesugarului care a creat unealta.Pana in ziua de azi,a crea sau a poseda o lama renumita ofera un sentiment de mandrie,de apartenenta la un club exclusivist.

Nu exista cultura pe Terra care sa nu fi creat propriul cutit.Modesta unealta de la inceput a ajuns sa fie venerata pe altarele templelor,sa fie atribuita zeitatilor sau se identifice cu eroi de legenda,pe care-i insoteau in lumea de apoi.La majoritatea popoarelor primitive,cutitul era un simbol al trecerii,al transformarii unui tanar in barbat,si ii era inmanat intr-un cadru solemn,de obicei de catre capetenie sau de catre tatal sau.Nu e surprinzator ca pana azi cloectionarea cutitelor a ramas un hobby atat de raspandit.In subconstientul omenirii,ca specie cutitul a ramas un obiect indispensabil,sacru si mistic.Din trecut,prin prezent si proiectat in viitor de gandurile celor mai vizionari autori de literatura S.F. cutitul e omniprezent in viata noastra.Cutitul e parte inextricabila a culturii si artei umane.Pictura,sculptura,arta dramatica,filmografia,toate au,in anumite puncte drept personaj principal lama.Sa ne gandim doar la basoreliefurile culturii Maya si la pumnalele folosite pentru a smulge din pieptul prizonierilor inima destinata a fi jertfita zeului,la Excalibur,spada cu care Arthur a creat regatul Britaniei,la cutitele cu maner din corn de cerb ale amerindienilor,la katana samurailor,la pumnalele si floretele elegante ale Renasterii si pana la misterioasele cristaie ale fremenilor,ferocii razboinici ai Dunei imaginata grandios de Frank Herbet,de spadele de lumina ale cavalerilor Jedi,sau de neuropumnalele care ucideau doar indicand senzatia ca victima a fost injunghiata.Peste tot,in toata istoria umana vom intalni referinte la cutit.Chiar si azi,in perioada razboiului computerizat,al rachetelor balistice si al avioanelor fara pilot,echipamentul militar al oricarui soldat cuprinde,obligatoriu umilul dar atat de pretiosul cutit.

Fiecare popor si-a creat propriul cutit in functie de geografia,climatul si inclinatiile sale mai mult sau mai putin razboinice.Machetele sud-americane sunt niste cutite grele,supradimensionate,ideale pentru a croi drum prin vegetatia luxurianta a junglei;bolo-ul filipinez e excelent pentru munca pe plantatiile de trestie de zahar.Cutitele Ghurka au devenit faimoase find arma favorita a luptatorilor din India.Cutitul Bowie a devenit celebru fiind lama care a cucerit vestul Statelor Unite si fiind prezentat in nenumarate filme.In primul razboi mondial a devenit popular cutitul cu garda care "imbraca" tot pumnul,gen box,si cu o lama foarte subtire,triunghiulara,utilizat pentru injunghiere.Al doilea razboi mondial a facut celebru cutitul inventat de William Ewart Fairbarn si de Eric Anthony Sykes,care a ramas pana in ziua de azi emblematic pentru trupele de comando,fiind lama S.A.S.-ului,cutite derivate di acest design echipand azi trupele speciale ale multor armate.

Azi,cutitul nu mai e o necesitate pentru supravietuire,fiind mai mult o unealta destinata sportului,si muncii.Tehnologia si supraspecializarea au facut ca sa apara nenumarate categorii de cutite,intr-o gama foarte larga de designuri si materiale.Un lucru a ramas totusi neschimbat pe parcursul istoriei:mandria mestesugarului-companiei care a creat cutitul,constiinta ca realizeaza produse de calitate deosebita care vor fi pretuite de proprietarii lor.

In acest sens toate cutitele care vor putea fi achizitionate de pe acest blog vor fi de cea mai buna calitate,produse ale celor mai prestigioase companii de profil.Nu vom comercializa sub nici o forma falsuri sau copii indiferent de cat de bun calitate ar fi acestea.

Dorim sa fim un club exclusivist,al celor cu adevarat pasionati de lame,si doresc sa rog pe toti cei care viziteaza acest blog sa se simta liberi sa participe la dezvoltarea lui,prin articole,poze sau comentarii,pentru a putea invata unii de la ceilalti si a ne impartasi cunostintele.

Echipa Steel Blade